1. Home
  2. Financieel
  3. Betaalproces: uitbetalen bezorgers

Betaalproces: uitbetalen bezorgers

Betalingen aanmaken

Deze functie is ervoor om de betalingen voor de bezorgers definitief te maken.

Ga naar de pagina: “Orders uitbetalen” en het tabblad “Betalingen per order aanmaken”

Selecteer de verspreidorders die uitgerekend dienen te worden en klik vervolgens op de knop: “Genereer betalingen”

De betalingen worden verwerkt in het achtergrondproces, deze kun je monitoren in de mini-widget: “Orders in behandeling”.

Zodra de teller op nul staat kan je de volgende stap uitvoeren.

Betaalproces

Eventuele extra betalingen of handmatige betalingen moeten zelf toegevoegd worden in “Betalingen”. Een uitleg hierover vind je in het artikel: Betalingen beheren.

Uitbetalen

Ga naar het tabblad: Uitbetalen
Klik op de knop: “Orders uitbetalen”

Vul hier de volgende gegevens in:

• t/m datum: de datum tot en met welke periode de vergoedingen uitbetaald moeten worden (vb. de laatste dag van de maand)
  • Jaar: huidige jaar (vb. 2020)
  • Periode: maand van betaling of je eigen uitbetaalperiode (vb. 01)
  • Omschrijving: omschrijving voor de betaling (vb. uitbetaling januari of uitbetaling periode 1)
WML compenseren

Indien je gebruik maakt van de WML-module klik je op de knop: “Controleren”
Vervolgens verschijnt er een pop-up met bezorgers die niet voldoen aan de WML. De compensatie kan direct doorgevoerd worden vanuit de pop-up. Klik hiervoor op de knop: “Toevoegen compensatie”

Klik vervolgens op: “Betaling uitvoeren”

De status in de widget gaat naar: Uitbetalen orders gestart
Als het achtergrondproces alles afgerond heeft gaat de status naar: Uitbetalen orders afgerond

Status uitbetaling

De status is te checken bij “Status uitbetaling”, als het proces is afgerond staat er een einddatum en is er een download beschikbaar.

Betalingsruns

Ga naar de pagina: “SEPA-bestand aanmaken”
Klik op de knop: “Nieuw”

Vul de volgende gegevens in:
Omschrijving: vb. Bezorgvergoeding januari
Valuta: moet ingevuld worden met €
Verwerkingsdatum: datum van vandaag
Bank: invullen met eigen bank
SEPA-type: SEPA Automatische betaling

Klik op “Run aanmaken”

De status in de widget gaat naar: Betalingsrun aangemaakt

Type SEPA bestanden

Spread-IT kent de volgende type SEPA bestanden:

• SEPA Automatische betaling: voor automatische betalingen van bijv. bezorgers
  • SEPA Automatische incasso: voor het innen van verkoopfacturen waarbij de debiteur een incassomandaat heeft afgegeven
  • SEPA Automatische betaling (restitutie incasso): voor het verlenen van restitutie aan incassodebiteuren

Voorstel maken

De nieuwe run is direct al geselecteerd, klik vervolgens op de knop: “Voorstel maken”
De status in de widget gaat nu naar: Betalingsrun in behandeling
Als het achtergrondproces alles verwerkt heeft gaat de status naar: Betalingsvoorstel aangemaakt en ontvang je een melding op je scherm dat het betalingsvoorstel gedownload kan worden.

Voorstel downloaden

Selecteer de gewenste run en klik op de knop: “Voorstel downloaden”
Er wordt nu een PDF gedownload met alle uitbetalingen die geplaatst gaan worden in het SEPA-bestand.

De status gaat nu naar: Betalingsvoorstel afgedrukt

SEPA-bestand

Nadat je het voorstel gedownload hebt kan het SEPA-bestand gedownload worden.

Hiermee is het betaaltraject afgerond en gaat de status van de widget naar: Geen betalingsprocedure gestart.

Gelukt! Je hebt een betaling uitgevoerd

Heb je nog vragen over het betaaltraject neem dan gerust contact met ons op.

Bijgewerkt op 28/01/2021